Què és la cistella ecològica?

La cistella ecològica representa una nova manera d’enfocar el consum cercant el respecte cap al petit productor, el medi ambient i la salut del consumidor.

Aquesta cistella es basa en la confiança entre el productor i el consumidor, aconseguint així el respecte i l’enteniment mutu mantenint sempre obertes les relacions personals.

Els principals objectius de la cistella ecològica del Rave Negre són:

 • El producte és ecològic  i local.
 • Compromís entre pagesos i cistellaires.
 • Relació directa entre productor i consumidor.
 • Respecte dels cicles naturals i producció  i manteniment de varietats tradicionals i antigues d’horta.

Què hi ha a la cistella ecològica?

El Rave Negre t’oferim dos tipus de cistella de verdura, un de fruita i la cistella bàsica:

La mitja cistella: Consta de 5-7 productes, el pes és d’entre 3 i 4 kg.

La cistella sencera: Consta de 6-8 productes, el pes és d’entre 6 i 7 kg.

Cistella de fruita: Consta de 2-3 productes de temporada, el pes és de 2 kg. (Cistella Opcional)

Cistella Bàsica: Consta de patata i ceba i té tres modalitats. La cistella bàsica complementa la quantitat de ceba i patata de la cistella setmanal, no n’és un substitut, per tant, la cistella setmanal seguirà portant ceba i patata. (Cistella Opcional)

 • 3,5 kg de ceba
 • 3,5 kg de patata
 • 2,5 kg de ceba i 3 kg de patata

Reservar una cistella

Cada mes podràs escollir la cistella bàsica que desitgis (patata, ceba seca i patata i ceba). Ens hauràs de fer la comanda la 4rta setmana del mes anterior i et servirem la cistella bàsica un cop al mes, coincidint amb el quart dimecres del mes.

El contingut de la cistella és variable doncs l’hort varia segons l’època de l’any. A l’estiu  l’hort està més ofenós i hi ha més varietat i quantitat. Al contrari que l’hivern, que com és normal, tot està més adormit i les plantes tenen un creixement més lent. Així doncs, una cistella d’estiu tindrà més pes i quantitat de productes que una d’hivern, però el preu de la cistella i el seu contingut es compensa al llarg de l’any.

Funcionament:

Mes de prova:

Quan un cistellaire comença a agafar la cistella, passa un temps fins que s’adapta als productes que li arriben, a la quantitat d’aquests i al mètode de distribució. És per això que durant un mes oferim la possibilitat d’anar variant entre els diferents tipus de cistella (mitja o sencera). Durant aquest període de temps, la cistella s’abona a principis de mes i a finals de mes es retorna la diferència.

Compromís:

Quan ha passat aquest mes, si el cistellaire està content amb el contingut i convençut, es comprometrà a recollir la cistella cada setmana durant un mínim de sis mesos. Per nosaltres, com a pageses és important que s’estableixi aquest compromís entre productor i consumidor, ja que al planificar les sembres i les plantacions tindrem en compte que hem d’omplir un mínim de cistelles, per tant el compromís és mutu. Nosaltres sempre vetllem perquè tingueu producte bo i variat a la cistella i vosaltres teniu la responsabilitat de venir-la a recollir. Durant aquest període de temps a principis de mes s’abonen totes les cistelles del mes.

**Si es vol deixar de participar amb el projecte, després dels sis mesos de compromís, ens haureu d’avisar via mail amb un mes d’antel·lació.

Recollida de la cistella:

Els productes de la cistella ecològica són recollits del camp entre dimarts i dimecres. Els de fulla com l’enciam, l’espinac o la bleda es recullen dimecres al matí i els d’arrel el dimarts.

Els dimecres a la tarda és quan els cistellaires recolliu les cistelles.

Punts de recollida:

L’Hort de Can Salvi, Gallecs (Mollet del Vallès): dimecres a partir de les 15:00

Cooperatives de consum:

La Pastanaga, Mas Rampinyo (Montcada i Reixac)

Sant Feliu de Codines

L’Autònoma

La Magrana Vallesana, (Granollers)

Grup l’Esquerda, (Granollers)

Tocant la Pera,  (Sabadell)

Ecopares de Can Besora, (Mollet del Vallès)

IMG-20150325-WA0000

Enfarrats (Palau Solità i Plegamans)

En el cas que es tracti de cistelles individuals, hauríeu de passar-les a buscar per l’hort (Gallecs). A la Magrana Vallesana (Granollers), també s’hi poden passar a recollir les cistelles individuals, caldrà que us poseu en contacte amb el responsable.

Si s’ajunten 8 cistelles en un mateix punt de distribució oferim la possibilitat de portar-les allà on ens digueu, tenint en compte que sigui dimecres a la tarda.

Informació complementària:

 1. Cada cistellaire té la possibilitat d’escollir un producte que no li agrada i que no voldrà mai a la cistella. Aquest és el producte excepció. L’excepció serà substituïda per un altre producte de temporada que hi hagi a l’hort en aquell moment.
 2. Cada dijous al vespre us enviarem el contingut de la cistella de la setmana vinent, perquè pugueu planificar les vostres compres.
 3. Amb el contingut, també el dijous, us arribarà un petit informe o comentari informant d’algun dels productes que hi havia a la cistella o d’algun incident o simplement de com va la feina a l’hort.
 4. Vacances: La última setmana de desembre i la primera de gener no es serveixen cistelles. Pel que fa a les vacances personals, sobre tot l’estiu, per nosaltres és molt important que els cistellaires busqueu la manera de recollir la cistella per mitjà d’una altra persona, doncs és l’època de l’any en que l’hort està més ple, però hi ha menys gent amb disponibilitat de recollir les cistelles. Per resoldre aquest problema fem conserves que posem a la cistella durant l’hivern o bé portem productes a menjadors socials. Les cistelles de les setmanes que feu vacances es cobraran igualment però oferim les següents possibilitats per tal que pogueu recollir/donar el producte que haureu pagat:
  1. Passar les cistelles a les setmanes anteriors i/o posteriors a les que no podreu recollir-les.
  2. Canviar les cistelles que no recollireu per “Cistelles de conserva” que contenen tomàquet, carbassó, pebrot, ceba seca, albergínia…  perquè pogueu fer-vos les conserves. Aquestes cistelles també les recollireu abans i/o després de marxar de vacances.
  3. Donar la vostra cistella a un menjador social.
 5. Receptes: En aquest blog recollim les receptes que els cistellaires ens aneu enviant per tal que tingueu més fàcil el fet de cuinar els aliments! També podeu entrar al blog: Cistelles Verdes, on hi ha un munt de receptes que han recollit els cistellaires de Mas Rampinyo: http://cistellesverdes.wordpress.com/
 6. Un cop passats els 6 mesos de compromís, en el cas que volgueu deixar de recollir la cistella ens haureu d’avisar amb un mes d’antelació.

Altres productes:

El Rave Negre formem part de l’Associació Agroecològica de Gallecs integrada per productors ecològics de cereal, horta i llegum. Per tant dins del mateix territori de 200 Ha podem oferir la possibilitat d’adquirir:

 • Cigró menut
 • Gra d’espelta
 • Farina d’espelta
 • Farina de Camut
 • Farina de Sègol
 • Farina de Blat Montcada
 • Farina de Xeixa
 • Farina de força
 • Mongeta del Ganxet
 • Llentia Pardina

La fruita que posem a les cistelles prové de:

 • Cítrics, xirimoia i alvocat: Salvador, la Safor.
 • Poma, pera i préssec: Ramon, Lleida
 • Kiwi, alberc0c, cirera i pruna: Martí, Maresme
 • Maduixa: Martí, Maresme
 • Figues i Kaki: Hort de Can Salvi, Gallecs
 • Plàtan: Canàries

Pel que fa a la fruita, treballem sempre amb els mateixos productors establint així la mateixa relació de compromís i confiança que els cistellaires establiu amb nosaltres com a pagesos d’horta.

Avantatges de la cistella ecològica:

 • Venta directa: El preu del producte no es veu encarit per intermediaris i es paga un salari just al pagès.
 • Contacte directe amb el pagès: Som nosaltres qui cultivem els aliments i us podem explicar en tot moment el procés que han seguit, quina problemàtica pot haver aparegut o quines varietats trobeu a la cistella. Hi ha moments en que la cistella no és 100% del Rave Negre ja sigui per plagues, problemes climatològics o d’altres, però si és així, en el contingut de la cistella s’us especifica quin és el productor i l’origen del producte. Així doncs, teniu la màxima informació sobre el que esteu menjant.
 • Producte fresc: La collita es fa entre dimarts i dimecres! En el cas dels productes d’altres pagesos, com a màxim es pot haver collit dilluns!
 • Creativitat culinària: Agafar la cistella tancada implica un petit esforç pel que fa tornar a cuinar productes que ja havíem oblidat.
 • Descoberta de nous productes i varietats antigues: Al Rave Negre produïm varietats antigues d’horta que amb el temps s’han deixat de cultivar. Creiem que la millor manera que aquestes varietats es tornin a apreciar és reintroduïnt-les i donant-les a conèixer al conjunt de la societat. A partir de la cistella ecològica, coneixereu aquestes varietats, el seu origen i el seu us culinari.
 • Suport a petits productors: La pagesia és una forma de vida que s’està perdent, agafant la cistella ecològica i consumint aquests productes s’afavoreix que el petit pagès pugui tornar a treballar el camp.
 • Producte ecològic: És un producte sa, sense tractaments químics i que durant el procés de cultiu s’ha respectat el cicle natural de la planta.
Anuncis